0

Investar Argenta

Terug naar projecten
Investar
E. Lenders & Partners
Van Roey nv
vanhout.pro | architon | staalbeton
Kantoor
2021
Antwerpen

Vernieuwde hoofdzetel van Argenta

Op dezelfde locatie waar Argenta destijds haar eerste kantoor opende, realiseerde Van Roey nu, in samenwerking met onder meer architectenbureau E. Lenders & Partners, een vernieuwde en uitgebreide hoofdzetel. Gelegen aan de prestigieuze Belgiëlei in Antwerpen, waar statige herenhuizen en fraaie stadsappartementen het straatbeeld sieren, was het van groot belang dat dit nieuwe gebouw harmonieus zou passen in deze high-end omgeving.

0
extra ruimte
15.000m²
Bronbemaling
Bronbemaling

Krachtenbundeling binnen Groep Van Roey

Het verhaal van dit project is er één van samenwerking. Naast Van Roey en diverse externe partners, kregen ook enkele andere groepsbedrijven een sleutelrol toebedeeld. Architon leverde alle prefab betonnen elementen: trappen, balken, kolommen, enz. Staalbeton, met name de metaalschrijnwerkerij, zorgde voor de stalen trapleuningen, passerelles en andere staalwerken. Vanhout.pro interieur mocht dan weer het maatmeubilair en interieur voor z’n rekening nemen. Bij Van Roey werken we even graag samen met iedere (ernstige) partner, maar met zo’n krachtenbundeling binnen onze groep geeft toch altijd nog wat extra kleur aan een project.

Verdubbeling van de kantoorruimte

Er werd gekozen voor een combinatie van grondige renovatie en nieuwbouw, naadloos geïntegreerd tussen twee bestaande gebouwen. De nieuwe straatgevel, opgetrokken uit Lennon-natuursteen langs de Belgiëlei, past perfect bij de omgeving. De vernieuwde site achter deze gevel straalt een eigentijdse uitstraling uit, met in het bijzonder veel 'buitenplekken' als opvallend kenmerk. De kantoorruimte is bijna verdubbeld van 20.000 naar 35.000 vierkante meter. Het concept? Een campus die rust en sereniteit in de stad bevordert. Het gebouw biedt alle mogelijke infrastructuur die het moderne flexwerken nodig heeft, inclusief informele ontmoetingsruimtes en groene, ontspannen zithoekjes (5.500m²). De site omvat ook een congrescentrum en een ondergrondse parkeergarage met ruimte voor driehonderd auto's en een veelheid aan fietsen.

De kantoorruimte is bijna verdubbeld van 20.000 naar 35.000 vierkante meter.'

Bronbemaling: duurzame accenten vanaf de start

Investar, de holding van de familie Van Rompuy en grootste aandeelhouders van Argenta, koos als investeerder voor een eigentijds kantoorgebouw dat Comfort combineert met geavanceerde digitale en duurzame technologieën. Duurzaamheid speelde een cruciale rol vanaf de start. Dat toont de innovatieve aanpak voor bronbemaling waarbij het opgepompte grondwater van de werf naar een vijver in het stadspark wordt geleid. Elk uur werd 40.000 liter water, gezuiverd in een bezinkingsvat aangeleverd.

Vanhout.pro verzorgt het elegante interieur

Het project omvatte ook een fraai interieurconcept, waarbij vanhout.pro, al langer interieurpartner voor Argenta, een cruciale rol speelde. Vanhout.pro verzorgde de volledige interieurafwerking van het dit hoofdkantoor, dat ook Investar zelf huisvest. Ze produceerden op maat gemaakte kasten, sanitaire meubels, keukens, koffiecorners en lockers, en namen de volledige aankleding van de verschillende ruimtes voor hun rekening. Het interieurconcept, eveneens ontwikkeld door architectenbureau E. Lenders & Partners, vergde hoogwaardige materialen en een luxueuze afwerking, wat perfect paste bij het totaalconcept én de visie van vanhout.pro. Het resultaat is een prachtig visueel geheel dat de vernieuwde hoofdzetel van Argenta een uitstraling van moderniteit en functionaliteit geeft, terwijl het aan de buitenkant naadloos opgaat in de historische omgeving van de Belgiëlei in Antwerpen.

Het resultaat is een prachtig visueel geheel dat de vernieuwde hoofdzetel van Argenta een uitstraling van moderniteit en functionaliteit geeft, terwijl het aan de buitenkant naadloos opgaat in de historische omgeving van de Belgiëlei in Antwerpen.'

Stevige uitdaging

Een dergelijk grootschalig renovatie- en nieuwbouwproject in een stedelijke omgeving (met dus aandacht voor verkeershinder, omwonenden en nabijgelegen scholen) was een aanzienlijke uitdaging. De uitgraving van de parkeergarage alleen al omvatte een grondverzet van 70.000 kubieke meter, wat neerkomt op vijfduizend vrachtwagenladingen. Bovendien moest het project worden uitgevoerd binnen strakke tijdschema's en flexibel inspelen op conceptuele veranderingen tijdens de uitvoering van de werkzaamheden.